BLAUWGROEN ENGAGEMENT

LEVENDE BUURTEN DIE ADEMEN & DRINKEN

Het thema Blauwgroen engagement verwijst naar onze overtuiging dat bruisende buurten ook echt moeten leven. En wat geeft zo’n buurt haar ziel? Inderdaad; de mensen die er wonen, ademen en leven. Als onderdeel van de natuur kan je de mens niet los zien van de ecologische systemen die ons omringen. Daarom voorzien we ‘groene en blauwe’ ruimtes die jouw buurt tot leven wekken met natuur en water. Ruimtes die zelf ook 'ademen' en 'drinken'. Goed voor jouw gezondheid… én die van de planeet!

Hoedhaar Lokeren Belvedère en Hoedhaarpark

Onze blauwgroene aanpak in een notendop:

  • Duurzaam beheer van waterkringlopen: Regenwaterrecuperatie, restwaterstromen, warmterecuperatie van afvalwater… we willen duurzaam omgaan met water als schaarse en waardevolle grondstof en gaan dus voor minimale verspilling van drinkwater door hergebruik van regenwater en afvalwater. Zo sluiten de we waterkringloop en zorgen we ervoor dat geen druppel verloren gaat.
  • We integreren open water als een ontwerpelement in onze projecten om natuurlijke schoonheid te bevorderen en de natuur ademruimte te geven.
  • We creëren groene en blauwe ruimtes die buurten klimatologisch verrijken en het hitte-eilandeffect verminderen.
  • In plaats van verhardingen creëren we groene open ruimten die het water maximaal benutten en doorlaten.
  • We bevorderen biodiversiteit en creëren nieuwe habitats voor insecten en andere dieren om zo onze planeet te beschermen en zelfs opnieuw te verrijken.

Groene daken, gevels en… vingers

Bij elk project zetten we dit geloof in levende buurten om in de praktijk. Groene daken en gevels zijn hiervan maar enkele voorbeelden. Ook stadslandbouw stimuleert de gezondheid én cohesie. Door ontharding vergroten we bovendien de waterinfiltratie en dus de gezondheid van de bodem.

Samen voluit voor een duurzame, leefbare buurt!

Als bewoner kun je een actieve rol spelen in het realiseren van jouw duurzame buurt. Dit doe je bijvoorbeeld door een duurzaamheidscharter te ondertekenen en je aan te sluiten bij onze inzet voor een groenere, gezondere samenleving. Welkom in een wereld waar harmonie tussen mens, woning en natuur centraal staat!

ENKELE BLAUWGROENE

VOORBEELDEN

be-MINE Beringen illustratief beeld

be-MINE – re-NATURE: een verademing voor de toekomst

Dit re-NATURE project in de oude kolenwasserij in Beringen toont je hoe de historiek van het water en steenkool een rol kunnen spelen in een nieuw hedendaags concept. We benaderen deze elementen op een nieuwe manier en geven ze een centrale rol in een systeem dat draait om hergebruik, duurzaamheid en het creëren van groenere ruimtes. We zuiveren regenwater en afvalwater, slaan het op en gebruiken het opnieuw. Dit re-NATURE project past perfect bij wat we al plannen in het mijnbelevingscentrum: be-MINE PIT, en zal een geweldige toevoeging zijn voor de leefbaarheid van deze plek.

Meer over be-mine
Hoedhaar Lokeren muurwoningen, Belvedère, HoehaarparkHoedhaar Lokeren vlonderpad en parkappartementen

Hoedhaar: Lokerse groene gordel versterkt

In het Hoedhaar-project in Lokeren lag de nadruk op het behoud van groene ruimtes en het cultuurhistorische verleden van de voormalige Hoedhaarfabriek. Dit reconversieproject transformeerde het terrein tot een aantrekkelijke woonwijk voor een 300-tal gezinnen, met  wooneenheden en diverse voorzieningen. Het nieuwe park voegt groen toe aan de buurt en versterkt zo de parkengordel rond Lokeren. Belangrijk was de integratie van de bestaande Vondelbeek, waardoor de geschiedenis van deze plek behouden blijft, terwijl er ook met een duurzame blik naar de toekomst wordt gekeken.

Meer over Hoedhaar
De Nieuwe Dokken installatieOndertekening duurzaamheidscharter

De Nieuwe Dokken: vernieuwend duurzaam

De Nieuwe Dokken in Gent wordt gekenmerkt door enkele innovatieve duurzame technieken. Zo is er een wijkwarmtenet met biogas als lokale warmtebron uit afval, een gemeenschappelijke organische afvalverzameling voor biogas en warmteterugwinning uit grijs afvalwater, inclusief lokale zuivering. De investeringen in duurzame technologieën, zoals het warmtenet en vacuümtoiletten, worden via een ESCO-model op lange termijn terugverdiend zonder extra kosten voor bewoners. Dit nieuwe model betrekt bewoners als duurzaamheidspartners en ambassadeurs maximaal door hen uit te nodigen het duurzaamheidscharter te ondertekenen.

Meer over De Nieuwe Dokken