Een nieuwbouwappartement kopen: waar moet je op letten?

18/10/2024
11/6/2021
Anouk Van Bavel
Parkappartementen Hoedhaar in Lokeren

4 tips voor het kopen van nieuwbouw op plan

Een nieuwbouwappartement kopen op plan vereist heel wat inlevingsvermogen. Bovendien roept het ganse bouwproces en de manier van werken duizend-en-een vragen op. Want waarmee dien je allemaal rekening te houden? En hoe vermijd je dat je voor verrassingen komt te staan? Ons advies luidt om je grondig te informeren zodat je de juiste beslissing kan nemen. Van Roey Vastgoed geeft hieronder alvast 4 tips waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwbouwappartement.

  1. Check of de ‘wet Breyne’ van toepassing is
    Zie je jezelf al wonen in dat prachtig nieuwbouwappartement dat je op het oog hebt? Leuk dat je zo enthousiast bent maar check zeker eerst of de verkoop gebeurt onder de bescherming van de wet Breyne.

    Zo vermijd je mogelijke problemen achteraf. Stel dat je bijvoorbeeld na een tijdje merkt dat er enkele mankementen zijn aan je nieuwbouwappartement. Fijn is anders maar als je verkoopcontract valt onder de wet Breyne, dan geniet je van een uitgebreide bescherming.

    De zogenaamde woningbouwwet legt onder meer strenge aansprakelijkheidsregels op voor de aannemer of vastgoedontwikkelaar. Tussen de voorlopige en definitieve oplevering zit minstens 1 jaar waardoor je nog ruimschoots de tijd hebt om verborgen gebreken aan te kaarten.

    Zelfs op langere termijn zit je gebeiteld. Zo ben je dankzij de wet Breyne maar liefst 10 jaar gedekt voor alle problemen omtrent de stabiliteit of stevigheid van je nieuwbouwappartement.
  2. Ken alle kosten
    Diezelfde woningbouwwet zorgt er ook voor dat je volledige transparantie krijgt over het totale kostenplaatje van je nieuwbouwappartement. Elementen zoals betalingsformaliteiten, termijnen en eventuele vergoedingen staan duidelijk beschreven in je contract. Het is dan ook essentieel om dit rustig en nauwkeurig na te lezen. De bouwpromotor is verplicht om in de overeenkomst de totaalprijs van je nieuwbouwappartement te vermelden. Zo weet je perfect op voorhand hoeveel het nieuwbouwproject je uiteindelijk zal kosten.

    Soms zijn er wel bepaalde zaken (vooral wat betreft de afwerking) die je extra moet betalen. Wil je bijvoorbeeld graag een keukenblad of vloertegels die niet in het standaard aanbod zitten? Geen probleem, jouw droomwoning is prioriteit maar de meerprijs betaal je natuurlijk zelf. Deze zogenaamde ‘meerwerklijst’ vind je terug in je contract zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

    Trouwens, als je een professioneel vastgoedontwikkelaar zoals Van Roey Vastgoed onder de arm neemt, wordt het complete verkoopdocument samen met jou tot in detail overlopen. Dit geeft je de mogelijkheid om vragen stellen als er iets niet duidelijk is.
  3. Breng het tijdsverloop van de bouw in kaart
    Kan ik binnen een paar maanden verhuizen of krijg ik de sleutel van mijn nieuwbouwappartement pas na 2 jaar in handen? Het is van groot belang om een duidelijk beeld te krijgen over de tijdspanne van een nieuwbouwproject. Zeker als je tijdens de bouwwerken huur betaalt of een lening hebt lopen voor je huidige woning.

    De bouwpromotor kan je het nodige inzicht bieden over de verschillende bouwfases en de tijdslijn van het ganse bouwproces. Concreet kan je best vragen naar het aantal werkdagen die zijn voorzien tussen de start van de constructie en de oplevering. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, kan je zoeken naar passende oplossingen om eventuele dubbele woonlasten te vermijden.

    Ook navragen of er (en welke) opschortende voorwaarden voorzien zijn in het contract, vermijdt dat je achteraf voor een voldongen feit staat.
  4. Zoek referenties
    En ‘last but not least’: check de referenties van de bouwpromotor die het nieuwbouwappartement van je dromen aanbiedt. Welk soort woonprojecten realiseert dit bedrijf, hoelang is de bouwfirma al actief en wat zijn de ervaringen van anderen?

    Op de website van een projectontwikkelaar kan je vaak reviews lezen van klanten. Je kan zelf ook contact zoeken met eigenaars die recent een nieuwbouwappartement van dit bedrijf kochten. Zo kom je meteen te weten wat zij ervan vonden.

Een nieuwbouwappartement kopen is best spannend maar als je rekening houdt met bovenstaande tips, kan je op beide oren slapen. Ga dus eerst en vooral na of de bouwpromotor jou de nodige garanties biedt via de wet Breyne.

Zorg er vervolgens voor dat je volledig op de hoogte bent van het totale kostenplaatje en de duur van het bouwproces.

En tenslotte check je nog de referenties om de knoop te kunnen doorhakken. Nu kan je zonder zorgen beginnen dromen van jouw nieuwbouwappartement!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt