Energiezuinig warmen en koelen dankzij een warmtepomp

17/10/2024
27/12/2021
Anouk Van Bavel
KWO installatie

Warmtepompen winnen aan populariteit in nieuwbouwprojecten. Met dit milieuvriendelijk toestel kan je je woning op een energiezuinige manier verwarmen, zonder gebruik te maken van gas. Een duurzaam alternatief waardoor je bespaart op je energiefactuur. Klinkt goed, toch? Vooral de combinatie met vloerverwarming blijkt ideaal voor een laag energieverbruik en veel warmtecomfort. We leggen je graag uit hoe een warmtepomp precies werkt en wat de voordelen zijn.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk toestel dat warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem haalt om je woning en zelfs je water te verwarmen. Een dubbelzijdige werking maakt ook het koelen van de ruimte mogelijk. Nadat de pomp warmte heeft onttrokken aan één van de bovengenoemde bronnen, verhoogt het de temperatuur via een natuurlijk proces van verdampen en condenseren. Die hogere temperatuur wordt vervolgens gebruikt om de ruimte te verwarmen. De werking van het systeem wordt vaak voorgesteld als een omgekeerde koelkast. Een warmtepomp haalt ongeveer voor driekwart energie uit natuurlijke bronnen en het andere kwart uit elektriciteit. Dit maakt het een ecologisch verantwoord alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie op stookolie of gas.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

  1. Milieuvriendelijk
    Een warmtepomp put voornamelijk energie uit natuurlijke bronnen zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater. Daarnaast werkt het apparaat op elektriciteit. De uitstoot van CO2 wordt hierdoor gevoelig beperkt. Om te weten hoe zuinig een warmtepomp is, kan je kijken naar de Coefficient of Performance (COP). Dit is de verhouding tussen de afgegeven hoeveelheid warmte tegenover het elektriciteitsverbruik (opgenomen vermogen) van de warmtepomp. Hoe hoger de COP, hoe minder elektriciteit er wordt verbruikt en hoe zuiniger de warmtepomp werkt. Je dient echter wel met meerdere zaken rekening te houden als je warmtepompen met elkaar wil vergelijken. Maar hoeveel het COP-getal ook bedraagt, met een warmtepomp heb je sowieso een duurzame verwarmingsinstallatie die klaar is voor de toekomst.
  2. Energiezuinig
    Een warmtepomp heeft niet enkel een positieve impact op de planeet maar ook op je energiefactuur. Je kan je volledige woning verwarmen met een minimum aan energie en dat voel je in je portefeuille. In vergelijking met een verwarmingssysteem op stookolie of aardgas bespaar je tot 40% op je energiekosten. Een warmtepomp is dan ook één van de meest voordelige energie-oplossingen, zeker naar de toekomst toe.
  3. Comfortabel en compact
    Met een warmtepomp beschik je over één compact verwarmingssysteem dat zowel je woning als je water kan verwarmen. Ook je woning verkoelen ligt binnen de mogelijkheden. Wanneer het gaat om een warmtepomp die energie put uit de bodem of uit het grondwater, heb je bovendien het voordeel van een passieve koeling. Voor de meeste mensen voelt dit vaak comfortabeler aan dan een airco die lucht blaast. Een warmtepomp garandeert je dan ook het ganse jaar door een aangenaam binnenklimaat.
  4. Gebruiksvriendelijk en weinig onderhoud
    Een waterpomp is een eenvoudig systeem met een intuïtieve en duidelijke bediening. Het is ook bijzonder onderhoudsvriendelijk. Zo dient een verwarmingsketel op stookolie of gas regelmatig onderhouden te worden om het rendement optimaal te houden. Voor een warmtepomp heb je bovendien geen schoorsteen of gasaansluiting nodig.
  5. Rendement
    Hoe kleiner de ‘temperatuurtrap’ die een warmtepomp moet maken, hoe groter het rendement is. Bij vloerverwarming is de temperatuur van het water relatief laag en precies daarom geeft dit een bijzonder gunstig resultaat in combinatie met een warmtepomp. Zo ben je verzekerd van een laag energieverbruik en een optimaal rendement. Daarom wordt in de nieuwbouwappartementen van Van Roey Vastgoed de warmtepomp bewust aan de vloerverwarming gekoppeld. Zo wordt de energie-efficiëntie extra bevorderd.

Krijg je graag meer informatie over de toepassing van warmtepompen en/of vloerverwarming in één van onze nieuwbouwappartementen?

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt