Kosten aankoop nieuwbouwwoning berekenen: onze heldere gids

5/11/2024
23/10/2024
Anouk Van Bavel
Kosten aankoop nieuwbouwwoning berekenen: onze heldere gids

Sta je op het punt een nieuwbouwwoning te kopen? Weet dan dat de geafficheerde prijzen doorgaans weinig vertellen over het uiteindelijke, volledige kostenplaatje. Bij Van Roey Vastgoed vinden we het belangrijk dat je jouw keuze baseert op volledige informatie. Hieronder vind je een transparant overzicht van alle kosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Welke kosten bij aankoop nieuwbouw?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning krijg je te maken met verschillende kosten. We sommen ze hieronder voor je op:

  • Registratierechten: Bestaand vastgoed wordt verkocht onder het stelsel van registratierechten. Deze koopbelasting wordt berekend op de volledige aankoopprijs van de woning. De prijsberekening voor nieuwbouw zit anders in elkaar. De totale prijs van je nieuwbouwappartement is namelijk opgesplitst in een grondprijs en een constructieprijs. Op de aankoop van grond voor een nieuwbouwwoning betaal je 12% registratierechten. Op de constructie betaal je btw.

  • Btw: Bij nieuwbouw betaal je doorgaans 21% btw over de constructiewaarde van de woning. Dit geldt tot 31 december van het tweede jaar na de eerste ingebruikname. Wanneer je bijvoorbeeld in februari 2020 een nieuwbouwwoning in gebruik neemt, blijft deze tot 31 december 2022 als nieuwbouw gelden. Het is goed om te realiseren dat dit een aanzienlijke impact heeft op je totale budget.
  • Notariskosten: De kosten voor de notaris zijn een belangrijke factor en kunnen sterk variëren afhankelijk van de waarde van de woning. De notaris zorgt voor de juridische afhandeling van de aankoop en eigendomsoverdracht. Het is verstandig om deze kosten goed in kaart te brengen.
  • Aansluitkosten voor nutsvoorzieningen: Denk hierbij aan water, elektriciteit, gas en internet. Deze kosten variëren per regio en project, maar liggen meestal tussen de €2.000 en €5.000. Het is belangrijk om deze kosten in je begroting mee te nemen, omdat ze anders, doorgaans laat in het aankoopproces, een onaangename verrassing kunnen opleveren.

Voorbeeld berekening kosten nieuwbouw
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Notariskosten: wat zijn ze en hoe bereken je ze?

De notariskosten zijn een belangrijk onderdeel van het totale kostenplaatje bij de aankoop van een woning. Het berekenen van deze kosten kan best complex zijn, daarom krijg je bij Van Roey Vastgoed altijd een gefundeerde indicatie. Je notaris zelf geeft je uiteraard het exacte bedrag.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hoe bereken je de notariskosten?

De notariskosten bestaan uit twee hoofdonderdelen:

  1. Honorarium van de notaris: Dit is het bedrag dat je betaalt voor de diensten van de notaris. Dit honorarium is vaak een percentage van de waarde van de woning, wat betekent: hoe hoger de waarde, hoe hoger de kosten. Op dit ereloon betaal je 21% btw.
  2. Administratieve kosten: Dit zijn de kosten die de notaris maakt om alle benodigde documenten te verwerken. Deze kosten kunnen variëren, maar zijn vaak vastgelegd per concreet document.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Andere kosten

Naast de eerder genoemde kosten zijn er nog andere belangrijke extra’s om in gedachten te houden:

  • Verhuiskosten: De kosten voor een verhuisbedrijf kunnen variëren afhankelijk van de afstand en de hoeveelheid spullen die je hebt. Dit kan van enkele honderden tot duizenden euro's kosten, afhankelijk van je situatie.
  • Verzekeringen: Een brandverzekering is vaak verplicht en kan een grote kostenpost zijn. Het is ook verstandig om een extra woonverzekering af te sluiten voor meer zekerheid.
  • Onroerende voorheffing: Dit is een jaarlijkse belasting op je woning, gebaseerd op het kadastraal inkomen. Dit bedrag verschilt per gewest en kan, zeker in geval van een hypotheek, ook een significante impact hebben op je jaarlijkse uitgaven.
  • Afwerkingskosten: De interieurcoördinatoren van Van Roey Vastgoed maken voor elk appartement alvast een preselectie binnen het aangeboden afwerkingsbudget. Deze preselectie is in de geafficheerde prijs inbegrepen. Veel kopers willen hun nieuwbouwwoning personaliseren met luxe afwerkingen of extra voorzieningen zoals een persoonlijke keukenafwerking of extra parkeerplaats. Veel hangt hier af van de materiaalkeuze. Deze extra's kunnen snel oplopen, dus het is verstandig om ook deze kosten in je totale berekening op te nemen.
  • In geval van een hypotheek: hypotheekkosten en bijkomende aktekosten. Over die laatste stem je best goed af met je bank.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Hoeveel kost je nieuwbouw echt?

Het mag duidelijk zijn: Bij het kopen van een nieuwbouwwoning is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de aankoopprijs. Door ook rekening te houden met registratierechten, btw, notariskosten en andere bijkomende kosten, krijg jij een helder en accuraat beeld van het totale kostenplaatje. Vraag ons gerust om raad; bij Van Roey Vastgoed nemen we al deze variabelen mee in ons deskundig advies. Hierdoor zijn grote (onaangename) verrassingen bij ons sowieso uitgesloten!

Benieuwd naar wat wij te bieden hebben? Bekijk ons aanbod van nieuwbouwwoningen of ontdek hoe je kunt investeren in vastgoed. Zo weet je meteen wat Van Roey Vastgoed voor jou kan betekenen!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Ontdek een project in jouw buurt