Over ons
Ben je van plan om een tweede woning te kopen? Dan kan dit een uitstekende manier zijn om je vermogen te laten groeien of om je woonkwaliteit te verbeteren. Let wel op: voor tweede woningen gelden in Vlaanderen hogere registratierechten. Met de recente wijzigingen in 2022 en de afschaffing van de ‘meeneembaarheid’ in 2024 is het des te belangrijker om goed geïnformeerd te zijn over de bijkomende kosten.
In dit artikel ontdek je precies wat de registratierechten voor een tweede woning inhouden, hoeveel je betaalt en hoe je deze kosten zelf berekent.
Bij het kopen van een tweede woning betaal je naast de aankoopprijs ook registratierechten en notariskosten. Dit zijn eenmalige kosten die standaard van toepassing zijn bij elke vastgoedaankoop en die je bij het opstellen van je budget zeker niet over het hoofd mag zien. Registratierechten vormen hierbij de grootste hap. Dit is een belasting die de overheid int voor de registratie van de koopakte in een register. Het exacte bedrag hiervan hangt af van de prijs en het type vastgoed dat je aanschaft.
Notariskosten omvatten verschillende diensten, zoals het opstellen van de akte en administratieve kosten. Deze kosten variëren afhankelijk van de waarde van het vastgoed en zijn bedoeld om de administratieve en juridische verwerking van je aankoop te dekken.
Door zowel de registratierechten als de notariskosten in je budgetberekening op te nemen, krijg je een realistischer beeld van de totale investering die je in je tweede woning doet.
Voor een tweede woning geldt in Vlaanderen sinds 1 januari 2022 een vast tarief van 12% registratierechten. Dit tarief is van toepassing op alle tweede woningen en investeringspanden. Enkel voor landbouwgronden en natuurgebieden geldt een lager tarief van 10%.
Sinds 2024 is er daarnaast nog een belangrijke verandering doorgevoerd: de ‘meeneembaarheid’ van registratierechten is volledig afgeschaft. Dit betekent dat je niet langer eerder betaalde registratierechten kunt aftrekken bij de aankoop van een nieuwe woning naast je hoofdverblijf. Hierdoor kan het totale kostenplaatje voor een tweede woning hoger uitvallen dan in het verleden, wat je mee moet nemen bij het bepalen van je investeringsstrategie.
Benieuwd naar jouw opties? Bekijk zeker deze investeringspanden bij Van Roey Vastgoed
Het berekenen van de registratierechten voor je tweede woning is eenvoudig, maar je moet het wel meenemen in je budgetplanning. De registratierechten worden berekend op basis van de aankoopprijs van de woning. Stel, je koopt een tweede woning met een waarde van €250.000. De berekening ziet er dan zo uit:
Bij een dergelijke investering is het verstandig om deze extra kosten op voorhand mee te nemen in je budgetberekening. Alleen zo krijg je een volledig beeld van de totale investering. Zeker wanneer je de woning als investeringspand aanschaft, is het belangrijk om een realistische berekening te maken. Op deze manier hou je de aankoopkosten én de potentiële opbrengsten in balans.