Over ons
Philippe Dierckx (57) is geboren en getogen in Oud-Turnhout. Van alle Oud-Turnhoutenaren woont hij al het langst aan het dorpsplein. Beweert hij met typische gemoedelijkheid. In zijn kinderjaren speelde hij graag in de grote tuin naast het ouderlijk huis, bij Maria Waterschoot. Begin ‘80 richtte hij zijn zaak op en kocht hij de tuin. De start van een groot ‘binnengebied’. Nu schiet Hof ter Dorpe er uit de grond. Een toekomstgericht project van Van Roey Vastgoed met lokale wortels. We gaan eventjes spitten.
In Oud-Turnhout groeit iets. Een gloednieuwe buurt in het centrum, Hof ter Dorpe. Lange tijd behoorde de grond toe aan de familie Waterschoot. Er stonden vooral rijhuizen op. Na verkoop van die huizen ontstond achteraan een binnentuin. Niet zichtbaar en niet toegankelijk van op straat. Ernaast was Philippe Dierckx’ ouderlijk huis.
“Mocht ik als kleine rakker spelen in die tuin, tussen de fruitbomen en de ganzen? Jazeker, dat mocht, vond onze buurvrouw Maria Waterschoot. Ik heb er vele uren gesleten. Het snoeien van de fruitbomen en het verbranden van de grote berg snoeihout is me erg bijgebleven. Ik reed er met mijn eerste brommer. Mijn ouders waren Jozef Dierckx en Maria Waterschoot. Mijn moeder en buurvrouw Maria Waterschoot waren achternichten die toevallig dezelfde naam hadden. Haar neven, Alfons en Hugo Waterschoot, woonden enkele huizen verder. Er werd toen gewoon bij elkaar achteraan binnengelopen. In de zomer werd geregeld ‘gebuurt’. Als Jef en Ria van 't Schorpioentje de luifel dichtdraaiden werd er nagepraat. Het groepje groeide aan naargelang het later op de avond werd.”
Begin 1980 richtte Philippe Dierckx - samen met zijn vrouw Marilou Gijsbers en schoonzus Jeannine - er hun zaak op. Dit werd even later de nv Alvirek, gespecialiseerd in bewegwijzering en signalisatie.
“Ik richtte de zolder bij mij thuis in als bureel/tekenstudio en mocht van Maria in haar tuin eenmagazijn/werkplaats optrekken. Maar dit werd al snel te klein. Ik kon de achtertuin van Maria aankopen om een magazijn/atelier te zetten. Korte tijd erna kwam het pand ernaast mét een magazijn te koop. Dit gaf ons nog meer mogelijkheden. Marilou en ik wensten ook een doorgang naar de Kapelstraat om via daar binnen te kunnen rijden. Dat was veiliger dan de inrit aan het Dorpsplein. Ook hiervoor deden we de nodige aankopen.”
Marilou, afkomstig van het Zwaneven, had het er in het begin moeilijk mee om in het centrum te komen wonen. Maar na enige tijd wou ze niet meer terug. De gezelligheid en de warmte van de naaste buren wil ze niet meer missen.
“Rond 2005 vroegen we ons af: wat gaan we nu eigenlijk doen met die grote tuin? Daarover spraken we (onder meer) een architect aan om te overleggen over een mogelijke toekomst voor het binnengebied.”
Marilou Gijsbers: “De inspiratie vonden we in Knokke. Daar zagen we luxe appartementen rond een mooi ingerichte binnentuin. Niet al te groot maar heel comfortabel, voor mensen die terugkeren naar het centrum om daar nog lang te wonen. Het waren woningen die later niet moeten worden ‘aangepast’ voor senioren omdat ze al ruim zijn opgevat, met brede gangen en brede deuren, een grote lift enz. Dat zagen we ook hier in Oud-Turnhout mogelijk.”
Op hun vraag tekende de architect een voorstel vanuit die inspiratie.
Gaandeweg werd wel duidelijk hoe complex het project zou zijn.
“We begonnen te beseffen dat zo’n project nogal wat voeten in de aarde zou hebben. Ook naar vergunningen toe, om maar iets te noemen. We zagen in dat we best een specialist in projectontwikkeling zouden aanspreken.”
De zoektocht naar de passende projectontwikkelaar kon beginnen. Diverse partijen werden aangesproken, kandidaten tegen elkaar afgewogen.
“We wonen hier al lang en de site heeft voor ons een grote emotionele waarde. We wilden dan ook verder kijken dan het financiële plaatje. We hebben doelbewust gezocht naar een ontwikkelaar die constructief wilde meewerken om een aangenaam project te realiseren.”
Via de zaak kenden ze Van Roey Vastgoed. En van het een kwam het ander.
“Van Roey Vastgoed ként dit soort projecten. We hadden al met hen samengewerkt. Onze gesprekken over het project verliepen meteen vlot. Gemoedelijk, zoals wij dat hier in Oud-Turnhout graag hebben. We hadden er van in het begin een goed gevoel bij.”
Waarom kozen zij uiteindelijk voor Van Roey Vastgoed als projectontwikkelaar om te bouwen op de grond? Zoals gezegd zochten zij vooral een partner die constructief zou meedenken.
“Waarom Van Roey Vastgoed? Omdat het klikte. Omdat ze alle kennis en mogelijkheden in huis hebben voor zo’n project. Omdat hun visie overeenkwam met het idee dat wij voor ogen hadden. Maar vooral: omdat zij open stonden voor het feit dat wij heel gevoelig waren voor wat er met de grond zou gebeuren. Dat begrepen zij. En daar hebben ze rekening mee gehouden. In de ontwerpfase hadden we wel eens meningsverschillen, maar telkens werkten we naar een compromis toe. Een heel positieve ervaring was dat.”
Samen met Van Roey Vastgoed werd het aanvankelijke ontwerp ‘scherp’ gesteld, verder uitgewerkt en gefinaliseerd tot het huidige concept.
Vandaag zijn ze er heel trots op dat zij dit project mee mogelijk hebben gemaakt.
“Wij zijn mee verantwoordelijk voor de serieuze veranderingen aan het dorpsplein.”
Hier zelf blijven wonen is altijd de bedoeling geweest. Precies daarom lag de lat bij de selectie van de projectontwikkelaar zo hoog. En uiteindelijk had dit ook een grote impact op het finale concept van Hof ter Dorpe.
Marilou: “Op de bovenste (derde) verdieping hebben we gekozen voor een loft, de oppervlakte van twee appartementen, met een groot terras en een mooi uitzicht. Daarvan kunnen we in elk seizoen genieten. Ook in de winter. De afwerking - van álle appartementen, trouwens - mag je luxe noemen. Het zijn ‘toekomstgerichte’ woningen, heel toegankelijk, ook voor oudere mensen. Daar speelt Van Roey Vastgoed goed op in.”
Philippe: “Een bijzonder pluspunt vind ik het sociale element. Dat zie je bijvoorbeeld aan de gemeenschappelijke tuin die je als bewoner kan gebruiken. Dit wordt een gezellige buurt.”
Als je ‘t aan Philippe en Marilou vraagt, zijn er niet zoveel plekken waar het beter wonen is.
“Het is hier echt gezellig. Je hebt alles bij de hand, ‘s zomers is er veel te beleven op het marktplein, het cultuuraanbod is OK, in natuurgebied De Liereman is het zalig wandelen en fietsen - en de stad Turnhout is dichtbij.” Geef toe, wat wil een mens nog meer?