Over ons
Mijn naam is Staf Thomas. Van opleiding ben ik licentiaat in de kunstwetenschappen, afdeling Middeleeuwen en Moderne Werken. In mijn jonge dagen heb ik nog les gegeven in Antwerpen, Leuven en Heverlee. Ik ben ook een tijdje arbeider geweest in het Paleis voor Schone Kunsten op de dienst Veilingen. In de jaren tachtig werkte ik dan weer als conservator van mijn geboortestad Tienen. Hiervoor mocht ik musea uitbouwen, zoals het suikermuseum, en ondertussen was ik ook voorzitter van de Vlaamse museumvereniging en voorzitter van ICOM België (international council for museums). In 2013 ging ik op pensioen.
Ja, ik heb altijd in Tienen gewoond. Ik woon pal in het centrum van de stad. De Sint-Germanuskerk is vijftien meter verwijderd van mijn voordeur. Momenteel ben ik inderdaad voorzitter van de Kerkfabriek van Sint-Germanus Tienen. Het is ook zo dat ik in contact kwam met Van Roey Vastgoed.
Jazeker! Tienen als woonstad is heel tof en rustig. Heel wat jonge mensen verhuizen tegenwoordig naar de stad. De voornaamste reden hiervoor is de ideale ligging. Ze kopen hier een huis en staan dan met de trein op negen minuten in Leuven. In Tienen is het ook véél goedkoper dan in Leuven.
Mijn rol is relatief vanzelfsprekend. Ik mocht de overeenkomst maken met de projectontwikkelaar. Bij de planning en uitvoering was mijn rol eerder beperkt. De Kerkfabriek had eigenlijk geen enkel bezwaar tegen de oorspronkelijke plannen die gemaakt zijn. Gaandeweg zijn er nog wijzigingen doorgevoerd vanuit het stadsbestuur, zoals de toevoeging van een ontmoetingsruimte, maar dat vind ik een leuk initiatief.
Zij zullen wellicht een opportuniteit gezien hebben in Tienen en wij wilden graag een oplossing voor het terrein. Vooral omdat het langs de straatkant volledig verouderd was en geen fraai zicht meer was. Die omstandigheden legden wat druk op ons en zo is het hele verhaal in gang geschoten.
Het schoolgebouw stond leeg en de scoutslokalen begonnen in verval te geraken. Zaken zoals de bepleistering die los begon te komen van het plafond etc. De feestzaal was wel nog in gebruik, maar ondertussen hebben we die concessie opgezegd. Nu wordt een andere feestzaal geëxploiteerd die van de parochie afhankelijk is. Wij waren wel behoorlijk enthousiast over de plannen die Van Roey Vastgoed had voor het bouwen van appartementen op de site. We waren verheugd dat er eindelijk vernieuwingen op komst waren.
De samenwerking met Van Roey Vastgoed verloopt vlot en correct. Ik heb tot nu toe nog geen enkel probleem gehad met het bedrijf. Alles wordt altijd netjes geregeld en is altijd in orde.
Ik vind het een heel fijn project. Vooral omdat de site zo dicht bij het centrum van de stad zal liggen. Ten tweede vind ik het ook een heel leuke afwisseling tussen de verschillende types van woningen (studio’s, kleine appartementen, grote appartementen) die uitkijken op een groene zone. Het project heeft wel wat veranderingen gekend. Vermoedelijk zal het later nog een volgende fase kennen, maar dat is volledig afhankelijk van andere bouwprojecten in de stad.
Ik denk het wel. Het voordeel van de site is de goede ligging, dicht bij het centrum. Je hoeft slechts 30 meter te wandelen en je staat al in de winkelstraat. Dat vind ik fantastisch. De binnentuin is ook groen, dus voor een woonproject pal in het centrum is dat geweldig.
De naam verwijst naar het voormalige klooster van de Annuntiaten. Langs de straatkant, waar het ontmoetingscentrum is, wordt de gevel hersteld naar zijn oorspronkelijke staat. Qua stadsbeeld is dat een mooi gegeven. De gevels van het vroegere schoolgebouw blijven ook bestaan.
Een plezierige woonlocatie in het centrum van de stad waar het aangenaam leven is door de moderne stijl van de site.